събота, 7 април 2012 г.

Apple планира собствена VoIP услуга?


Apple са публикували обява за работа. Компанията търси да назначи iOS телефонни софтуерни инженери. Изглежда, че Apple смята да добави VoIP възможности към iOS.

Възможно е Apple да планира да работи в близки отношения с мобилните оператори. Компанията търси хора, които имат опит с IMS (IP multimedia subsystem), SIP (session initiation protocol), RTP (real-time transport protocol), както и GSM/UMTS и CDMA стандартите.
IMS е ключов компоненти в One Voice инициативата, която някои от най-големите мобилни оператори в света използват, за да преминат от мрежите с комутация към IP-гласовите мрежи. Бъдещите iPhone-и ще се нуждаят от SIP-базирани клиенти, които ще могат да комуникират с IMS ядрата на мобилните оператори. Звучи напълно естествено Apple да наеме хора, които да имплементират съответната функционалност в устройствата на компанията.
Преди време научихме, че Steve Jobs е имал желание да създаде собствена мобилна мрежа, базирана на различните съществуващи WiFi мрежи, като по този начин замени мрежите на мобилните оператори. По-късно той е изоставил тази своя идея.
Възможно е Apple да се превърне във виртуален мобилен оператор, като купи 4G свързаност от мобилните оператори? Възможно е също компанията да купи собствени честоти и да изгради собствена 4G мрежа? Вторият вариант е трудно дори да си го представим, но не е изключен като цяло, имайки предвид идеите на Стийв Джобс от преди 6-7 години...
Дали Apple не възнамерява да създаде собствена VoIP услуга? Компанията постигна доста голям успех с FaceTime. Тук е мястото да Ви напомним, че фабрично Facetime е предвидена да работи само през WiFi мрежата и не работи през мобилния интернет на оператора. Този ход, който направиха преди две години с анонса на iPhone 4, си е голяма заплаха за мобилните оператори по принцип, от където и да се погледне. Само с един ъпдейт, Apple могат да "активират" Facetime да работи и през мрежата на мобилните оператори.  Възможно е Apple да създаде VoIP платформа, която ще позволи на потребителите да провеждат телефонни разговори с други потребители, притежаващи iPhone, iPad или Mac. Хубавото при VoIP технологията е, че тя позволява пренос на глас, мултимедия, видео конферентни разговори, текстови съобщения и други. Компанията може да създаде SIP-базирана платформа за комуникация, която да интегрира FaceTime, iMessage и възможност за гласови разговори в една услуга, от която ще могат да се възползват собствениците на Apple устройства.

Представете си ситуация в която: 

  • Има достатъчно надежден VoIP...
  • Има надеждна преносна мрежа... Не е задължително да е WiFI, може да 4G мрежа, може да е 3G мрежа според страната.
  • Вместо телефонен номер имате мейл на който да Ви набират Вашите блзики и приятели..
  • И.... Всичко това е безплатно или на ниска цена?

Това несъмнено би предизвикало допълнителен интерес към iOS устройствата. Възможно ли е всичко това? Възможно ли е намеренията на Стийв Джобс от преди години да не са "изоставени", а "отложени"? Ами.. Ще видим..

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Посещават ни от

free counters