Излезе GLBenchmark 2.5, очакваният ъпдейт на едно от най-често използваните приложения за benchmark тестове. GLBenchmark 2.5.0 поправя някои недостатъци на предишната версия в Egypt теста, като тук е усъвършенстван. Новият тест е с името Egypt HD. При него се използват много по-сложни сцени, като се запазва същата тестова анимация. Резолюцията е увеличена на 1080p от 720p. Класическият тест Egypt също присъства в GLBenchmark 2.5.0. GLBenchmark 2.5 продължава да бъде OpenGL ES 2.0 тест.


Колегите от anandtech.com са пробвали GLBenchmark 2.5 на устройства, използващи двуядрени и четириядрени Exynos процесори на Samsung, Qualcomm Snapdragon S4, NVIDIA Tegra 2/3 и TI OMAP 4 процесори. GLBenchmark 2.5 поддържа операционна система Android 3.x и по-нови версии. Можете да свалите приложениято от Google Play. Версията за iOS не е напълно готова. Въпреки това, колегите от anandtech.com са имали възможност да я тестват на new iPad, iPad 2 и iPhone 4S.


A5X SoC има цетириядрен PowerVR SGX 543 процесор с четириканален memory контролер, като осигурява до 12.8GB/s при обмен на данни с паметта. В резултат на това,  има GPU, което превъзхожда всичко останало на пазара.
При Egypt HD A5X се справя толкова добре, колкото и A5. Това се дължи на значително по-високата резолюция на екрана на new iPad. A5, при резолюция 1024х768 пиксела, се справя с едва 22fps при този текст.
Offscreen теста е направен без включена опция vsync, при резолюиция 1080p за всички устройства. При new iPad нещата тук са по-леки, което води до увеличаване на скоростта на смяна на кадрите с около 20%. Въпреки това, A5X не успява да поддържа 10fps.


A5X процесорът няма еквивалент в iPhone. A5 е опцията с най-висока производителност. Тактовата честота на A5 е по-ниска при iPhone 4S, отколкото е при iPhone 2. Това означава, че поризводителността при iPhone 4S се очаква да бъде малко по-ниска.

A5 има преимущество при fill теста. При Triangle тестовете той заема позиция между средата и водещите процесори. В много от случаите NVIDIA Tegra 3 и Qualcomm S4 имат по-добри резултати от A5 при Traingle тестовете.  
При теста Egypt HD и трите устройства с S4 процесори се справят по-добре от iPhone 4S.

При таблетите A5X процесорът заема водеща позиция при направените benchmark тестове. A5 процесорът (iPhone 4S) не се справя толкова добре при направените тестове, което се вижда особено добре при Egypt HD теста. Предстои да видим как ще се справя процесорът, който ще бъде използван в следващия iPhone, който очакваме да видим този септември. 

АКО, ТАЗИ СТАТИЯ ВИ ДОПАДА, МОЛЯ КЛИКНЕТЕ НА РЕКЛАМАТА ДО НЕЯ, ТАКА ДОПРИНАСЯТЕ ЗА РАЗВИТИЕТО НА БЛОГА