сряда, 2 май 2012 г.

Apple избягва плащането на милиарди корпоративни данъци, пише NY Times

АКО, ТАЗИ СТАТИЯ ВИ ДОПАДА, МОЛЯ КЛИКНЕТЕ НА РЕКЛАМАТА ДО НЕЯ, ТАКА ДОПРИНАСЯТЕ ЗА РАЗВИТИЕТО НА БЛОГА.
 
Намирането на начини за намаляване на корпоративни данъци е практика, която не е чужда за всяка голяма компания и според New York Times това важи и за Apple. Изданието пише, че американците си спестяват милиарди данъци като създават свои подразделения в щати и страни, които имат ниски данъчни ставки или пък са напълно освободени от такива. Така например Apple има малък офис в щата Невада, в който не се плащат данъци, за инвестиране на печалбата, което на свой ред позволява избягването на корпоративния данък от 8,84%, който компанията би платила в родния си щат Калифорния.

Подобен подход се използва и в глобален мащаб като технологичния гигант редуцира значително данъците за плащане като насочва печалбата си към офиси в страни като Ирландия, Люксембург, Холандия и Британските Вирджински острови. Както посочва New York Times, технологичните компании най-често плащат най-малко данъци и практиката за намиране на вратички в закона за намаляване на сумите не е нещо ново. Изданието обаче повдига въпроса кой всъщност плаща за ходовете на Apple и дали това не е обикновения данъкоплатец в Щатите. Компанията контрира с обяснението, че през първата половина на фискалната си година американското й подразделение вече е генерирало почти 5 милиарда долара данъци.

Действията на Apple тепърва ще бъдат следени с много по-голямо внимание, заради огромните печалби, които компанията генерира. Подобни разследвания показват начините по които се натрупва печалбата - без компанията да плаща пълният размер на данъците, които трябва да заплати по силата на калифорнийското законодателство. Точните количества неплатени суми е трудно да бъдат преценени тъй като в Щатите корпорациите не са задължени да обявят публично платените данъци. Въпреки това от последния годишен отчет на Apple става ясно, че компанията е платила 8,3 милиарда долара за данъци в световен мащаб. Това се равнява на данъчна ставка от около 9% - много по-ниска от 24% с които се облагат Walmart например. Разбира се, Apple отрича да е извършил нещо незаконно или неетично.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Посещават ни от

free counters