четвъртък, 5 април 2012 г.

Напрежението около избора на стандарт за nanoSIM карти се засилва


След като Apple предложи да осигури безвъзмездно ползване на своите патенти, свързани със стандарта nanoSIM (или 4FF идващо от fourth form factor), ако предложението на компанията бъде избрано от European Telecommunications Standards Institute (ETSI), Nokia заяви, че не знае за никакви патенти на американската компания, които могат да се считат за есенциални за проекта за новия стандарт. Финландската компания потвърди своята позиция, че предложението на Apple не отговаря на първоначалните изисквания на стандартизиращия орган за разлика от нейното.

В допълнение, Nokia заяви, че в случай че предложението на Apple бъде прието, компанията няма да лицензира своите патенти, без които дизайнът на Apple не може да се осъществи, и отново изтъкна, че той е технически неуместен и ще навреди както на потребителите, така и на индустрията като цяло, като увеличи стойността на устройствата. На практика, ако Nokia не лицензира своите патенти в тази област, производството на nanoSIM карти би било много трудно и дори невъзможно. Освен това и SanDisk също има мнение по темата, тъй като държи патенти, свързани с microSD картите, на които прилича предложеният от Nokia чип.

Оказва се, че заради фундаменталните рaзличия по темата и намесата на SanDisk, ETSI реши да отложи гласуването на стандарта, което трябваше да стане тази седмица. По информация на френското издание Les Echos решението ще се отложи с поне 30 дни и засега не е ясно кой лагер ще вземе надмощие. Междувременно RIM, които подкрепят Nokia, обвиниха Apple, че се опитва да си осигури победа с нечестни средства. Канадската компания изпрати писмо до ETSI, в което пише, че през последните дни е забелязала, че голям брой хора са променили своята нагласа и са се регистрирали за гласуване от името на други компании. В документа се цитират 4 примера, сред които 3 са за служители на Apple, които са се регистрирали от името на Bell Mobility, KT Corp. и SK Telekom. Те според RIM не трябва да имат право на глас, тъй като е срещу правилата на стандартизиращия орган.

За какво е всичко това? Благодарение на документите, които са получили от the Verge, можем да видим основните предложения, които се борят за правото да се превърнат в стандарт и да се използват в милиони устройства в целия свят. Стандартът цели създаването на карти, които са дори още по-малки от сегашния стандарт microSIM, който тепърва започва да се разпространява по-масово. По-малките размери на чиповете ще освободят още милиметри, които могат да се използват за създаване на още по-компактни телефони или пък за увеличаване размерите на батерията.

На практика предложението на Apple има най-конвенционален вид, като прилича на microSIМ карта, която е лишена от излишната пластмаса, т.е. конфигурацията на контактите (8 на брой, колкото изисква ETSI) остава същата. Това на свой ред прави картата съвместима и със старите телефони чрез допълнителен адаптер. Недостатъкът е, че за фиксирането й в телефона е нужно използването на подвижна поставка като тази, която сега имат iPhone и iPad. Освен това заради еднаквата дължина с ширината на microSIM, според Nokia има опасност потребителите да я поставят в microSIM слот и да не успеят да я извадят.

На свой ред предложението на Nokia прилича на microSD карта, което, изглежда, ще затрудни използването на адаптер за съвместимост с по-стари телефони. За сметка на това няма опасност картата да се постави в microSIM слот, а задържането на чипа в телефона става благодарение на вдлъбнатината в картата и не изисква поставка.

АКО, ТАЗИ СТАТИЯ ВИ ДОПАДА, МОЛЯ КЛИКНЕТЕ НА РЕКЛАМАТА ДО НЕЯ, ТАКА ДОПРИНАСЯТЕ ЗА РАЗВИТИЕТО НА БЛОГА.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Посещават ни от

free counters