събота, 12 май 2012 г.

7" Retina iPad mini за 200 - 250 долара. Възможно ли е?

АКО, ТАЗИ СТАТИЯ ВИ ДОПАДА, МОЛЯ КЛИКНЕТЕ НА РЕКЛАМАТА ДО НЕЯ, ТАКА ДОПРИНАСЯТЕ ЗА РАЗВИТИЕТО НА БЛОГА


Слуховете за нова, по-малка версия на най-популярния таблет iPad тръгнаха отново. Този път, ресурсът iMore известен с доказаните си във времето контакти, твърди, че ще има iPad mini през октомри тази година.

Досега имаше най-различни слухове - за iPad mini 7”, iPad mini 7.85”, като и двата варианта с резолюцията на първото и второто поколение iPad.

Този път, слуховете са различни. iMore твърдят, че iPad mini ще бъде със 7” екран, но с резолюцията на най-новия iPad (the new iPad), което ще рече 2048 x 1536 пиксела. По наши изчисления при големина на екрана 7”, това прави около 366ppi, а при размер 7.85” - 326ppi, като второто е точно колкото при Retina екрана на iPhone 4S. От iMore пускат бомбата и с информация за цената на новата i-джаджа - 200 - 250 долара. За да бъде постигната тази цена, слуховете твърдят, че устройството ще бъде едва с 8GB вътрешна памет.

Интересно е, ако слуховете са верни, как от Apple могат да направят на тази крайна цена устройство с такъв екран ?!? Все пак, на всички е известно, че Apple, освен всичко останало, обичат и да печелят от устройствата си и то повече отколкото другите прозиводители.

Всъщност, информацията ни звучи доста правдоподобно.. От Apple винаги са разграничавали перфектно устройствата си едно от друго и всяко тяхно устройство не канибализира продажбите на друго. Въпреки, че на пръв поглед iPad mini на цена от 200 - 250 долара, изглежда като устройство, което може да намали продажбите на the New iPad, ние не смятаме така. Ето защо..

От наличната информация - две неща изпъкват като ключови - екран с висока резолюция и 8GB памет.

Покрай the New iPad и новия екран, оптимизираните приложения и игри за новата резолюция нарастнаха като размер. С наличните си 8GB вътрешна памет, ще можете да използвате таблета наистина само за работа в движение и няколко игри - просто ще Ви свърши свободното пространство. От една страна това означава, че целта на новия iPad mini (ако съществува и бъде с тези характеристики), са нови iPad потребители. Такива, които по-късно ще ъпгрейднат до по-голямта и скъпа версия. iPad mini няма да замести сегашния iPad, целта му е да привлече нови потребители.

Има и още нещо.. Появата на нов таблет от Apple - iPad mini - на цена от 200 - 250 долара, би затруднило много продажбите на всякакъв вид таблети от други прозиводители. Все пак, представете си Retina екран с оптимизирана за хардуера операционна система и т.н само за 200 или 250 долата - добра оферта си е, откъдето и да се погледне. Дори и тогава, възниква въпросът, дали Apple биха жертвали печалбата си, за да завземат още по-голямо парче от пазарния дял на таблети..? Според нас е напълно възможно, още повече ако изобщо не се наложи да жертват каквото и да било... Ето и няколко възможни сценария:

Знаете, че Apple е най-богатата компания в света за момента. Те инвестират огромни ресурси в нови технологии, като по този начин могат да ги използват доста преди конкурентите си и на практика да бъдат една от най-иновативните компании в света. Спомнете си тази статия по темата. Към всичко това, прибавяме и ниска цена поради направените инвестиции и се получава ниска цена на крайният продукт. Спомнете си статията за цената на iPhone 4S сравнена с тази на Nokia Lumia 900.

От друга страна, стана ясно, че Apple подпомагат Focconn финансово за по-добри условия на труд. Страхотен PR, но не е невъзможно, да има и друг бенефит от цялата сделка.

На трето място, пускайки на пазара iPad mini на ниска цена с едва 8GB дисково пространство, след инсталация на най-необходимите ви приложения за работа on-the-go, възниква въпроса къде да си държите любимата музика? Все пак тя би могла да завземе всичките Ви 8GB и да пита за още. Тук се намесва и iTunes Match - всичката Ви музика в облака на Apple. Услугата е прекрасна и струва 25 евро на година в България (в България работи от близо седмица). Сметките са лесно - няколко милиона по 25 евро са си интересен приход...

Излиза, че ако от Apple пуснат iPad mini 8GB за 200 - 250 долара, не само че няма да продават с малка печалба, но е напълно възможно и нещата да се развият прекрасно за компанията..

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Посещават ни от

free counters